Zwangerschap

Prenataal kolven

Het is mogelijk om al tijdens de zwangerschap met de handen je borsten te kolven. Er zijn een aantal voordelen. Je went eraan om je borsten op een andere manier aan te raken. De druppels die er uit komen, kun je opvangen en invriezen. Die kun je aan je kindje geven als bijvoeding, mocht dat in de kraamweek nodig zijn en je borstproductie nog niet volledig op gang is. Prenataal kolven wordt vooral geadviseerd bij vrouwen met een medische indicatie, die meer kans hebben op bijvoeding van hun kindje na de bevalling, zoals bijvoorbeeld vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

 

Prenataal kolven wordt afgeraden bij vrouwen die premature weeën hebben gehad in de (vorige) zwangerschap. Als je besluit om prenataal te kolven, mag dat pas bij een zwangerschapsduur vanaf 37 weken, omdat de kans bestaat dat er harde buiken of weeën komen door het kolven. Als je voor de bevalling al kolft, kan het zijn dat je lijf nog niet klaar is om melk te produceren. Mocht er dus geen productie zijn of slechts een aantal druppels, is dat heel normaal. Pas na de bevalling zal de productie echt goed op gang komen, en dan is het fijn dat je zelf alvast weet hoe je met de hand kunt kolven.

 

Zo kolf je met de hand:
Plaats je duim aan de bovenkant van je tepel, de wijsvinger en middelvinger aan de onderkant van je tepel ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof.

 

Plaats je vingers ten minste 4 cm van de tepel. De rest van je vingers leg je onder je borst om deze te ondersteunen. Zorg ervoor dat de duim en wijsvinger / middelvinger samen een C vormen. Druk duim en wijsvinger naar de borstkast en rol dan naar voren. Deze beweging blijf je steeds herhalen: plaatsen, drukken, naar voren rollen, plaatsen, drukken, naar voren rollen, etc. Je kunt de melk opvangen in een schoon flesje of kommetje.

Mocht het (nog) niet gelukt zijn om zelf met de hand te kolven en je kindje heeft toch bijvoeding nodig, dan kun je naast kunstvoeding, ook kiezen voor donormelk.

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak

 

 

Schrijf je in Heb je een vraag?