In onze praktijk op de Edvard Munchweg 33 kun je elke maandag terecht voor het maken van medische echo’s en pretecho’s, ook als je niet bij onze praktijk staat ingeschreven.

Mirjam Kelderman is een medisch academisch opgeleide en zeer ervaren gecertificeerde echoscopiste, zij voert de echo’s uit. Mirjam is o.a. aangesloten bij de SPSAO.

Voor de echo’s maakt Mirjam gebruik van de meest moderne apparatuur met HD-light (als enige in Almere en omstreken!). HD light is een manier om met speciale 3D technieken “in” de baarmoeder te kijken en de baby te laten zien hoe deze op dat moment eruit ziet. Het baby’tje kan als het ware met een zaklampje van alle kanten belicht worden, dus je kunt het dan veel beter (en levensechter) zien. Deze techniek is ongevaarlijk voor de baby, net als een “gewone” echo. Door deze moderne techniek kun je versteld staan wat je allemaal al kunt zien bij je kindje. Zelfs de haartjes kun je al zien!

Als je kiest voor een echo die niet vergoed wordt door je zorgverzekeraar kun je het bedrag contant betalen. Er is geen pinautomaat aanwezig!

Bij ons kun je terecht voor de volgende medische echo’s.

  • Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een echo om te bekijken of een zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er een kloppend hartje te zien is. In principe is een vitaliteitsecho niet een vereiste en daarom wordt hij niet door de zorgverzekeraar vergoed. Soms zijn er situaties waardoor een zwangerschap extra spannend is of dat er medische omstandigheden zijn. Dan bieden wij het aan als service van de praktijk. Op eigen kosten (€35) is het altijd mogelijk om een vitaliteitsecho in te plannen. Wij plannen 15 minuten in voor het maken van een vitaliteitsecho. Deze tijd is meestal niet totaal nodig voor de echo. Als de vitaliteit van de zwangerschap vastgesteld kan worden, kan een echo ook sneller klaar zijn.

  • Termijnecho

Een termijnecho is een echo om te berekenen wat de uitgerekende datum is van jullie kindje! Het beste termijn om dit te bekijken is tussen de 9-12 weken.  Wij plannen 15 minuten in voor het maken van een termijnecho. Deze tijd is meestal niet totaal nodig voor de echo. Als de baby snel in het juiste vlak te vinden is kan de echo ook sneller klaar zijn. Wij nemen altijd de moeite dat jullie natuurlijk een leuke foto mee krijgen!!
Kosten: vergoed door de verzekeraar

  • Combinatietest

De combinatietest is een vorm van prenatale screening in het AMC. Hierbij wordt met de echo de nekplooi van de baby opgemeten. Samen met andere parameters krijg je hierop een kansberekening over de kans op drie chromosoomafwijkingen. De combinatietest wordt besproken tijdens  de intake of het gesprek er na.
Kosten : €161 euro.

  • 20- weken echo/SEO

De 20 weken echo is een medische echo, onze afkorting hiervoor is een SEO (structureel echoscopisch onderzoek). Deze wordt tegenwoordig al bij 19 weken gemaakt.  Dit is een landelijke recente aanpassing. Het doel van deze echo is om te onderzoeken of jullie kind een lichamelijke afwijking heeft. Denk aan een open rug, een open schedel of hartafwijkingen. Hierbij wordt ook bekeken of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Voor deze echo plannen wij 3 kwartier in op het echo spreekuur. In principe is er minder tijd nodig voor de echo maar soms liggen de baby’s er niet altijd handig voor. Dan is het fijn voor ons om de tijd te hebben om rustig af te wachten of de baby nog even omdraait.
Kosten: vergoed door de verzekeraar

  • Groeiecho’s

Niet iedereen krijgt groeiecho’s, alleen als er een medische indicatie is. Denk hierbij aan een eerder klein kindje, waardoor we de groei van deze baby goed in de gaten willen houden. Maar ook aan zwangerschapssuikerziekte, of als de verloskundige twijfelt over de groei. We snappen heel goed dat het leuk is om je kindje in de zwangerschap vaak te zien. Groeiecho’s zijn hiervoor echter niet het goede middel. Het is bewezen dat als je groeiecho’s maakt bij iemand wanneer er geen medische indicatie voor is, dat de resultaten niet betrouwbaar zijn. Mocht je toch graag je kindje willen zien later in de zwangerschap, adviseren wij een pretecho!
Kosten: vergoed door de verzekeraar

  • Liggingsecho

Soms wordt er aan het einde van de zwangerschap (tussen 34-36 weken) getwijfeld of je kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Dit is een reden om een liggingsecho in te plannen. Hiervoor wordt een kwartier ingepland bij de echoscopiste. Meestal is deze tijd niet nodig. Houd er rekening mee dat je bij deze termijn de baby niet meer zo goed kan zien op een fotootje doordat de baby te groot is geworden!
Kosten: vergoed door de verzekeraar

  • Placentalokalisatie

Soms ligt de placenta bij 19-20 weken nog laag, vlakbij de baarmoedermond. In 9 van de 10 gevallen trekt dit vanzelf omhoog. Dit willen we dan wel even voor de zekerheid controleren rond de 28-32 weken met een echo placentalokalisatie.

Je kunt ook terecht voor de volgende “pretecho’s”

  • Geslachtsbepaling

Sommige ouders willen graag voor de 20 weken al weten wat het geslacht wordt van de baby. Al vanaf 14+6 weken is dit mogelijk! Hierbij krijgen jullie het geslacht te horen (of op een briefje mee natuurlijk), en krijgen jullie al een mooie foto mee.
Kosten: €35

  • Pretecho

Vanaf 24 weken zwangerschap kan je een mooie pretecho laten maken. Dit is een echo waarbij er puur wordt geconcentreerd op mooie plaatjes maken van de baby. We proberen hierbij het gezichtje duidelijk in beeld te krijgen en in 3D en 4D in HD light mooie plaatjes te maken. We maken hierbij gebruik van de nieuwste apparatuur! Wij plannen hiervoor 30 minuutjes in op het spreekuur. Meestal proberen we al deze tijd te gebruiken om mooie plaatjes te maken. Houd er rekening mee dat de baby soms niet handig ligt en dat er dus minder mooie plaatjes gemaakt kunnen worden. Wij adviseren tot max 27 weken deze echo in te plannen voor het mooiste resultaat. Na deze weken gaat een baby meestal indalen en heb je dus minder kans om de baby te zien. Mocht je het toch willen proberen sta je daar natuurlijk vrij in, maar dan moeten we heel erg duimen dat we de baby nog mooi kunnen zien!!!
Kosten: €65

Voor meer informatie zie prenatalescreening

Mijn naam is Mirjam Kelderman. Sinds vele jaren ben ik werkzaam als echoscopist prenatale diagnostiek, en leid ik verloskundigen op en arts-assistenten gynaecologie. Mijn passie is de verloskundige echoscopie, de zorg rondom de ouders en de ongeboren baby, en optimale samenwerking met de verloskundigen.

Een zwangerschap is een uniek moment voor de aanstaande moeder, de aanstaande ouders en de aanstaande familie. Het is een moment om bij stil te staan, en de ongeboren baby een veilige omgeving te bieden. Hierin hebben de verloskundigen van het Geboorteatelier en ik elkaar gevonden, en zijn gaan denken over de zorg zoals deze geregeld is, en hoe te verbeteren. Dat heeft vorm gekregen d.m.v. intensieve samenwerking, de nieuwste high end echo apparatuur met mogelijkheden voor 3D/4D technieken. Het is belangrijk dat aanstaande ouders een “beeld” kunnen vormen van hun ongeboren aanstaande zoon of dochter, en daarom hebben wij een groot videoscherm geïnstalleerd en krijgt elke zwangere meerdere foto’s mee, en als het mogelijk is een 3D foto in zwart-wit of in kleur.

Mocht u ouders of kinderen mee willen nemen: Dat is altijd mogelijk. Bedenkt u wel, dat MOCHT er iets zichtbaar zijn wat meer aandacht nodig heeft, dit met de aanstaande ouders besproken wordt. Aanwezige vrienden en familie worden dan verzocht even buiten de echokamer plaats te nemen.

Ik hoop u, samen met de verloskundigen van Het Geboorte-atelier, te mogen begroeten aan de Edward Munchweg 33.