Bij onze praktijk kun je terecht voor de mooiste foto’s van je kindje! Ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat ben je van harte welkom.

Wij verzorgen zowel de medische als niet-medische echo’s.

Mirjam Kelderman is een medisch academisch opgeleide en zeer ervaren gecertificeerde echoscopiste, zij voert onder andere de 20-weken echo uit op Edvard Munchweg 33 (elke maandag). Mirjam is o.a. aangesloten bij de SPSAO.

Ze maakt gebruik van de meest moderne apparatuur met HD-light (als enige in Almere en omstreken!). HD light is een manier om met speciale 3D technieken “in” de baarmoeder te kijken en de baby te laten zien hoe deze op dat moment eruit ziet. Het baby’tje kan als het ware met een zaklampje van alle kanten belicht worden, dus je kunt het dan veel beter (en levensechter) zien. Deze techniek is ongevaarlijk voor de baby, net als een “gewone” echo. Door deze moderne techniek kun je versteld staan wat je allemaal al kunt zien bij je kindje. Zelfs de haartjes kun je al zien! Bij een BMI vanaf 27 geldt bij alle echo’s dat er sprake kan zijn van verminderde beeldvorming en foto’s.

Voor pretecho’s (waaronder ook de vitaliteitecho zonder medische reden) en geslachtsbepalingen kun je terecht bij de verloskundigen Samantha de Roode en Rosanne Mittelhaëuser op Daan Hoeksemastraat 57 op wisselende dagen.

Bij ons kun je terecht voor de volgende medische echo’s:

 • Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een echo om te bekijken of een zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er een kloppend hartje te zien is. In principe is een vitaliteitsecho niet een vereiste en daarom wordt hij niet door de zorgverzekeraar vergoed. De echo duurt 15 minuten. Deze tijd is meestal niet totaal nodig voor de echo. Als de vitaliteit van de zwangerschap vastgesteld kan worden, kan een echo ook sneller klaar zijn.

Kosten: €45

 • Termijnecho

Een termijnecho is een echo om te berekenen wat de uitgerekende datum is van jullie kindje! Het beste termijn om dit te bekijken is tussen de 9-12 weken.  De echo duurt 15 minuten.  Deze tijd is meestal niet totaal nodig voor de echo. Als de baby snel in het juiste vlak te vinden is kan de echo ook sneller klaar zijn. Wij nemen altijd de moeite dat jullie natuurlijk een leuke foto mee krijgen!!

Kosten: vergoed door de verzekeraar

 • Combinatietest

De combinatietest is een vorm van prenatale screening in het AMC. Hierbij wordt met de echo de nekplooi van de baby opgemeten. Samen met andere parameters krijg je hierop een kansberekening over de kans op drie chromosoomafwijkingen. De combinatietest wordt besproken tijdens  de intake of het gesprek er na.

Kosten : €161 euro.

 • 20-weken echo/SEO

De 20-weken echo is een medische echo, onze afkorting hiervoor is een SEO (structureel echoscopisch onderzoek). Deze wordt tegenwoordig al bij 18-19 weken gemaakt. Dit is een landelijke recente aanpassing. Het doel van deze echo is om te onderzoeken of jullie kind een lichamelijke afwijking heeft. Denk aan een open rug, een open schedel of hartafwijkingen. Hierbij wordt ook bekeken of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. De echo duurt 45 minuten. In principe is er minder tijd nodig voor de echo maar soms liggen de baby’s er niet altijd handig voor. Dan is het fijn voor ons om de tijd te hebben om rustig af te wachten of de baby nog even omdraait. Voor meer informatie zie www.prenatalescreening.nl

Kosten: vergoed door de verzekeraar

 • Groeiecho’s

Een groeiecho krijg je als er een medische indicatie is. Denk hierbij aan een eerder klein kindje, waardoor we de groei van deze baby goed in de gaten willen houden. Maar ook aan zwangerschapssuikerziekte, of als de verloskundige twijfelt over de groei. We snappen heel goed dat het leuk is om je kindje in de zwangerschap vaak te zien. Groeiecho’s zijn hiervoor echter niet het goede middel. Het is bewezen dat als je groeiecho’s maakt bij iemand wanneer er geen medische indicatie voor is, dat de resultaten niet betrouwbaar zijn. Mocht je toch graag je kindje willen zien later in de zwangerschap, adviseren wij een pretecho!

Kosten: vergoed door de verzekeraar

 • Liggingsecho

Soms wordt er aan het einde van de zwangerschap (tussen 34-36 weken) getwijfeld of je kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Dit is een reden om een liggingsecho in te plannen. Hiervoor wordt een kwartier ingepland bij de echoscopiste. Meestal is deze tijd niet volledig nodig. Houd er rekening mee dat je bij deze termijn de baby niet meer zo goed kan zien op een fotootje doordat de baby te groot is geworden!

Kosten: vergoed door de verzekeraar

 • Placentalokalisatie

Soms ligt de placenta bij 19-20 weken nog laag, vlakbij de baarmoedermond. In 9 van de 10 gevallen trekt dit vanzelf omhoog. Dit willen we dan wel even controleren rond de 28-32 weken met een echo placentalokalisatie.

Kosten: vergoed door de verzekeraar

Je kunt ook terecht voor de volgende “pretecho’s”

 • Geslachtsbepaling

Wil je graag voor de 20 weken weten wat het geslacht wordt van de baby? Al vanaf 15 weken is dit mogelijk! Hierbij krijgen jullie het geslacht te horen (of op een briefje mee natuurlijk), en krijgen jullie al een mooie foto mee.

Kosten: €45
(Tweeling: €80)

 • Pretecho

Vanaf 24 weken zwangerschap kan je een mooie pretecho laten maken. Dit is een echo waarbij er puur wordt geconcentreerd op mooie plaatjes maken van de baby. We proberen hierbij het gezichtje duidelijk in beeld te krijgen en in 3D en 4D in HD light mooie plaatjes te maken. We maken hierbij gebruik van de nieuwste apparatuur! Je krijgt standaard een paar foto’s mee. Indien je graag alle foto’s wil kunnen we deze op een USB zetten. Deze kost €5 en kun je bij alle overige echo’s meenemen. Houd er rekening mee dat de baby soms niet handig ligt of dat het BMI (vanaf BMI 27) voor beperkt beeld zorgt en dat er dus minder mooie plaatjes gemaakt kunnen worden. Wij adviseren tot max 27 weken deze echo in te plannen voor het mooiste resultaat. Na deze termijn daalt een baby vaak in en heb je dus minder kans om de baby te zien. Mocht je het toch willen proberen sta je daar natuurlijk vrij in, maar dan moeten we heel erg duimen dat we de baby nog mooi kunnen zien!!!

Kosten: €75
(Tweeling: €115)

Toeslag echo tijdens weekend en avonduren (vanaf 18:00) = €5,00
USB stickje voor foto’s van al je echo’s! €5,00 (Neem dit stickje bij elke echo mee)

Pakket (bij Samantha of Rosanne):

 • Vitaliteit (zonder medische indicatie), geslachtbepaling en pretecho: €155
 • Geslachtbepaling en pretecho: €115

Voor meer informatie zie prenatalescreening

Mijn naam is Mirjam Kelderman. Sinds vele jaren ben ik werkzaam als echoscopist prenatale diagnostiek, en leid ik verloskundigen op en arts-assistenten gynaecologie. Mijn passie is de verloskundige echoscopie, de zorg rondom de ouders en de ongeboren baby, en optimale samenwerking met de verloskundigen.

Een zwangerschap is een uniek moment voor de aanstaande moeder, de aanstaande ouders en de aanstaande familie. Het is een moment om bij stil te staan, en de ongeboren baby een veilige omgeving te bieden. Hierin hebben de verloskundigen van het Geboorteatelier en ik elkaar gevonden, en zijn gaan denken over de zorg zoals deze geregeld is, en hoe te verbeteren. Dat heeft vorm gekregen d.m.v. intensieve samenwerking, de nieuwste high end echo apparatuur met mogelijkheden voor 3D/4D technieken. Het is belangrijk dat aanstaande ouders een “beeld” kunnen vormen van hun ongeboren aanstaande zoon of dochter, en daarom hebben wij een groot videoscherm geïnstalleerd en krijgt elke zwangere meerdere foto’s mee, en als het mogelijk is een 3D foto in zwart-wit of in kleur.

Mocht u ouders of kinderen mee willen nemen: Dat is altijd mogelijk. Bedenkt u wel, dat MOCHT er iets zichtbaar zijn wat meer aandacht nodig heeft, dit met de aanstaande ouders besproken wordt. Aanwezige vrienden en familie worden dan verzocht even buiten de echokamer plaats te nemen.

Ik hoop u, samen met de verloskundigen van Het Geboorte-atelier, te mogen begroeten aan de Edward Munchweg 33.