De kraamweek

De eerste 24 uur

Tips voor de eerste 24 uur met je baby.

 

Temperatuur:
Zorg altijd voor een aangename temperatuur voor je baby. Dit kun je controleren door in het nekje te voelen. Wanneer het nekje lekker warm aan voelt, is je baby comfortabel. Controleer nooit de temperatuur bij de handjes en voetjes, die kunnen koud aanvoelen zonder dat de baby het koud heeft. De eerste dagen is het raadzaam de temperatuur van je baby elke 3 uur ook te controleren met een thermometer. Een temperatuur tussen de 36.5-37.5 is goed. Bij een goede kamertemperatuur van 16 tot 18° slaapt de baby prettig en veilig met een: rompertje, pakje, sokjes en mutsje.

 

Voeden:
Leg je baby vanaf de geboorte zo vaak mogelijk aan de borst, dan komt de productie van moedermelk snel op gang. Gedurende de eerste 24 uur kan dit wel 8 tot 12 keer zijn. Geef je flesvoeding, dan heeft je baby de eerste 24 uur na de geboorte voldoende aan 10 tot 20 cc flesvoeding per keer.
Net als bij borstvoeding kun je je baby voeden op het moment dat hij wakker wordt en smakgeluidjes maakt. Slaapt de baby langer dan 3 uur? Dan is het raadzaam hem wakker te maken om te kijken of hij wat wil drinken.

 

Verschonen:
Check regelmatig of je baby een volle luier heeft. Als de baby verschoond moet worden til hem dan niet aan zijn beentjes omhoog, maar draai hem op zijn zij. De eerste dag kan de poep plakkerig zijn en zwart, dit is heel normaal. Als je de billetjes bij thuiskomst insmeert met vettige zelf, zal dat helpen bij het verwijderen van de poep.

 

Troosten:
Als je baby wil troosten als hij huilt, zorg dan voor veel huid op huidcontact. Ook de baby heeft ten slotte een bevalling meegemaakt. Vaak huid op huidcontact van zowel mama als papa is erg belangrijk. Het zorgt voor een stabiele temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk. Ook bevorderd huid op huidcontact een goede hechting.

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak

 

 

Schrijf je in Heb je een vraag?