GEFELICITEERD!!! Je bent zwanger. In de zwangerschap vinden er heel wat veranderingen plaats. Al is er in het begin aan je buik nog weinig te zien, toch gebeurt er in het lichaam direct al heel wat! Veel voorkomende klachten zijn:

  • vaker plassen
  • misselijkheid en vermoeidheid
  • gespannen borsten
  • gevoeliger voor emoties

Hoe je je verder voelt tijdens de zwangerschap hangt van veel dingen af, onder andere van de reacties van mensen uit je omgeving. Probeer je niet te veel aan te trekken van goedbedoelde adviezen die je van anderen zult horen. Met vragen of zorgen kunt je altijd bij ons terecht!

Aanmelden

Om je bij ons in te schrijven kun je ons op het telefonisch spreekuur bereiken. Wacht niet te lang met aanmelden voor de eerste controle, want we nemen per maand maar een beperkt aantal zwangeren aan. Meld je zo snel mogelijk aan, want dan kunnen we meteen belangrijke informatie geven en een intake bij 7-8 weken inplannen. De verloskundige zorg die wij verlenen wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Zwangerschapscontroles

De eerste controle vindt plaats rond de 7e-8e zwangerschapsweek. Deze controle zal ongeveer 45 minuten duren, omdat we van alles willen weten over je gezondheid en dergelijke en je eventueel willen voorlichten over de mogelijkheid tot prenatale screening. Op de site van het pns kun je ook meer lezen over de NIPT en combinatietest.

Alle volgende controles duren 15 minuten. Gemiddeld kom je 12 keer bij ons op controle tijdens je zwangerschap. Je dient bij elke controle je zwangerschapskaart mee te nemen. Ruime tijd voor de controles gedurende de zwangerschap en aangepast aan wat je als zwangere nodig hebt. Er is een kindvriendelijke spreekkamer met speelgoed. We betrekken de kinderen ook graag bij de controles die we doen.

Kinkhoest

Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, mag je als zwangere vrouw je laten vaccineren tegen Kinkhoest. Dat kan vanaf 22 weken zwangerschap. Hoe vroeger hoe beter. Op de site van het RIVM kun je meer lezen. In Almere loopt de aanmelding via JGZ.

Erkenning

Als je niet getrouwd bent met je partner is het verstandig om voor de bevalling samen via het gemeentehuis het kind te erkennen. Dit voorkomt dat als je partner jullie kindje gaat aangeven het niet zijn achternaam krijgt. Openingstijden gemeentehuis Almere.

Tienerzwangerschap

Ben je jong en verwacht je een kindje? Kijk op www.deverloskundige.nl en www.fiom.nl voor meer informatie en tips.