Zwangerschap

Prenataal Onderzoek

Als aanstaande ouders dat willen, kunnen ze hun ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. Dit noemen we prenatale screening. Het doel van prenatale screening is om zwangeren die dat wensen, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen, zodat zij een geïnformeerde keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties.

 

NIPT

Je kunt kiezen voor de NIPT (Niet-invasieve Prenatale Test) als je tijdens de zwangerschap al wilt weten of uw kind een chromosoomafwijking (het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom) heeft. Mocht het zo zijn dat je te maken hebt met een verhoogd risico op een kindje met Downsyndroom of een andere chromosomale afwijking, kun je vervolgonderzoek (prenatale diagnostiek) doen.

De NIPT wordt vergoed door  de zorgverzekeraar.

 

13-weken echo

De 13 wekenecho is een echo-onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Het kindje is nog klein, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen zijn wel te zien. Als je kiest voor de 13 wekenecho doe je mee aan een wetenschappelijke studie en wordt vergoed.

 

20-weken echo

Bij de 20 wekenecho wordt gekeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. De verloskundige vertelt je alles over de 20 wekenecho. Je beslist daarna zelf of je de 20 wekenecho wilt laten doen. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Graag informeren wij je over alle mogelijkheden van de prenatale screening tijdens uw zwangerschap, neem met ons contact op voor een counselingsgesprek. Meer achtergrondinformatie vind je op de website www.pns.nl.

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak

 

 

Schrijf je in Heb je een vraag?