Bevalling

Hoe ga je om met pijn?

Op de site van de KNOV kun je veel lezen over hoe je kunt omgaan met de pijn van een bevalling. Het is goed om te weten dat het een unieke soort pijn is. Het is een signaal dat je kind komt en niet, zoals bij andere pijn, een teken dat er iets ‘fout’ is, bijvoorbeeld bij een gebroken been. Je lijf gaat anders om met baringspijn, je zult endorfines aanmaken, de morfine van je lichaam. Daardoor zul je meer in jezelf gekeerd zijn. Hieronder tips om de aanmaak van endorfines te bevorderen:

 

Een warme douche (of bad) is een prettige manier om de pijn te verlichten. De warmte maakt dat je beter kunt ontspannen en je daardoor goed op je ademhaling kunt focussen. Een rustige ademhaling is het beste, dat zorgt voor de beste zuurstofvoorziening voor jou en het kindje. Ga pas onder een warme douche als de bevalling goed doorzet. In het beginstadium kan het namelijk zo ontspannend werken dat de weeën afnemen.

 

Door een rustige ademhaling gebruik je je longen optimaal, waardoor er veel zuurstof binnenkomt en je de afvalstoffen uitademt. Door goed te ademen (waarbij wij je kunnen helpen) vang je de wee het beste op en zullen je spieren minder verkrampt zijn.

 

Je kunt afwisselende houdingen aannemen, ideeën daarvoor staan in de folder die je rond 30 weken zwangerschap van ons krijgt. Je partner, moeder, vriendin of verloskundige kan massage toepassen, voornamelijk door druk uit te oefenen op de onderrug.

 

Soms worden yoga (rustige diepe ademhaling) of (zelf)hypnose gebruikt. In onze praktijk zijn wij daar heel positief over. We merken dat vrouwen die hier gebruik van maken hun lijf beter kunnen ‘loslaten’, zoals we dat noemen.

 

Je kunt ook gebruik maken van de Geboorte-TENS. Die maakt door middel van plakkers op de rug gebruik van stroomstootjes. Je bedient het apparaatje gewoon zelf. Sommige vrouwen hebben hierdoor minder pijn en het lijkt vooral in het begin van de bevalling te werken. TENS heeft geen schadelijke gevolgen voor jou of je kindje. Kijk in je polis van je gezondheidsverzekering of het vergoed wordt. Je kunt gebruik maken van onze Geboorte-TENS, we vragen een vergoeding van €18,00 voor de pads.

 

Het is ook mogelijk om de epi-no te gebruiken. Dit is een soort ballonnetje dat je vaginaal inbrengt en kun opblazen, waardoor je de bekkenbodemspieren kunt laten wennen aan het oprekken, net zoals dat ook gebeurt bij een bevalling. Dit kan jou vertrouwen geven, doordat je weet hoe het oprekken ongeveer zal voelen. Doordat je hier minder angst voor hebt, kun je de bevalling met meer vertrouwen tegemoet zien.

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak

 

 

Schrijf je in Heb je een vraag?