Bevalling

Beladvies na de bevalling

Van harte gefeliciteerd!

Na de intense periode die je hebt gehad en het harde werk, mag je nu lekker gaan genieten van de kleine. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten. En bij ongerustheid mag je ons natuurlijk altijd bellen! Op deze pagina lees je alles over ons beladvies na de bevalling.

Belangrijk voor jou

  • Eet en drink goed. Vooral drinken is belangrijk. Je moet namelijk binnen zes uur na de bevalling goed kunnen plassen. Als je niet goed geplast hebt, moet je ons bellen op het spoednummer. Je blaas vult zich gewoon, ook al plas je niet. Dus die moet ook een keer geleegd worden.

  • Bloedverlies na de bevalling is meer dan een normale menstruatie. Je kunt één of maximaal twee vuistgrote stolsels verliezen. Als je meer van zulke grote stolsels verliest, of als je een groot kraamverband hebt dat binnen 20 minuten doordrenkt is met bloed, moet je ons bellen om te overleggen. Van de kleinere stolsels kun je er meer hebben.

Belangrijk voor de baby

  • De baby moet laten zien dat hij/zij kan plassen en poepen. Bewaar de luiers voor de kraamverzorgster zodat ze die kan beoordelen. Zij merken soms plasjes op die je zelf mist omdat ze klein zijn.

  • De baby moet goed op temperatuur blijven. Een gezonde baby heeft een temperatuur tussen 36,5 en 37,5 graden Celsius. Is de temperatuur lager, heb je twee mogelijkheden:

  • een extra muts op het hoofdje, kleed de baby goed aan, vul 2 kruiken met heet water: de ene kruik kun je (geknoopt in een hydrofiel luier) aan de rugzijde leggen en de andere aan de voetenzijde.

  • Leg de baby bloot op de blote buik van mama. Doe wel een of twee mutsjes op het hoofdje, want dit is relatief groot, waardoor de baby makkelijk afkoelt. Na een uurtje check je de temperatuur weer, en als het niet opklimt of nog onder 36,5 graden is, bel je ons ook. Als je kindje te warm is (37,5 graden of meer), doe dan het lakentje of de kruik weg en controleer de temperatuur na een uur nogmaals. Indien het nog steeds te warm is, bel ons dan even.

  • Borstvoeding: je mag zo vaak borstvoeding geven als je wilt. Let goed op de eerste kleine voedingssignalen: zoeken met het hoofdje, sabbelen, smakken. De baby moet een grote hap nemen, anders krijg je last van je tepels. En niet te lang aan een borst laten drinken, na ongeveer een kwartier mag je de baby ‘loskoppelen’ door het vacuüm in het mondje te verbreken (door je pink in de mondhoek van de baby te stoppen) en aan de andere borst verder laten drinken.

  • Flesvoeding: Je mag elke drie uur 10 ml kunstvoeding geven, tenzij wij anders vermeld hebben. Als je ergens ongerust over bent, mag je ons altijd bellen op het spoednummer 06-23060567.

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak

 

 

Schrijf je in Heb je een vraag?