Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap zijn een veelvoorkomende en vervelende klacht. Je staat er dus zeker niet alleen voor als je hier last van hebt. Veel vrouwen merken juist in deze periode dat ze sneller aambeien krijgen of dat bestaande klachten verergeren. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. We leggen je graag uit hoe aambeien ontstaan, waarom je er juist als je zwanger bent meer kans op hebt, en vooral wat je zelf kunt doen om ze te voorkomen of te verlichten. 

 

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaatjes rondom of net binnen de anus. Ze ontstaan als er te veel druk komt op de bloedvaten in dit gebied. Hierdoor kunnen ze opzwellen en klachten geven zoals jeuk, pijn of bloedverlies bij de ontlasting. 

 

Vooral tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen hier last van. Dit komt doordat je lichaam allerlei veranderingen doormaakt die het ontstaan van aambeien in de hand werken. 

 

Waarom krijg je sneller aambeien als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je bloedvaten meer ontspannen, waardoor ze sneller kunnen uitzetten. Daarnaast groeit je baarmoeder, wat extra druk geeft op je bekken en de bloedvaten in je onderlichaam. Dit alles vergroot de kans op aambeien tijdens de zwangerschap nog verder. 

 

Wanneer ontstaan aambeien meestal tijdens de zwangerschap?

Aambeien tijdens de zwangerschap komen vaak voor in het tweede en derde trimester. Je baarmoeder wordt dan steeds groter en drukt meer op je bloedvaten. Tegelijkertijd neemt de kans op verstopping toe, doordat je darmen wat trager werken onder invloed van zwangerschapshormonen. 

 

Sommige vrouwen krijgen al in een vroeg stadium last, terwijl bij anderen de klachten pas tegen het einde van de zwangerschap optreden. Na de bevalling kunnen aambeien tijdelijk verergeren, vooral als je tijdens de bevalling hard hebt moeten persen. 

 

Welke klachten kun je krijgen bij aambeien?

Als je aambeien hebt, kun je verschillende klachten ervaren. Jeuk en een branderig gevoel rondom de anus komen veel voor. Sommige vrouwen voelen ook pijn bij het zitten of tijdens de ontlasting. 

 

Bloedverlies bij de ontlasting is ook een veel voorkomend symptoom. Vaak zie je dan helderrood bloed op het toiletpapier. Daarnaast kun je soms een bultje voelen bij je anus; dit is een uitgezette aambei. 

 

Wat kun je zelf doen tegen aambeien tijdens je zwangerschap?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om aambeien tijdens je zwangerschap te voorkomen of te verlichten. Zorg allereerst voor een goede stoelgang. Eet vezelrijke voeding, drink voldoende water en blijf in beweging. Dit helpt om verstopping tegen te gaan en vermindert de druk bij de ontlasting. 

 

Daarnaast is het belangrijk om niet te persen. Neem rustig de tijd op het toilet en ga alleen als je echt aandrang voelt. Ook het aannemen van een goede zithouding met een krukje onder je voeten kan helpen. 

 

Heb je al aambeien? Dan kun je verlichting vinden door het gebied goed schoon te houden en eventueel een speciale crème te gebruiken. Overleg hierover met je verloskundige. 

 

Wanneer moet je contact opnemen met je verloskundig?

Heb je ernstige klachten of veel bloedverlies? Of blijven je klachten aanhouden ondanks bovenstaande tips? Neem dan altijd contact op met je verloskundigepraktijk

 

Bij het Geboorte-atelier kijken we samen met jou naar een passende oplossing. Soms kan aanvullende behandeling nodig zijn. 

 

Verloskundige zorg bij Het Geboorte-atelier

Bij het Geboorte-atelier staan we voor je klaar met persoonlijke verloskundige zorg. We begeleiden je gedurende je hele zwangerschap en helpen je om zwangerschapsklachten goed te doorstaan. 

 

Heb je vragen over aambeien tijdens de zwangerschap of wil je meer weten over wat je eraan kunt doen? Neem dan gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je je zo prettig mogelijk voelt tijdens deze bijzondere periode. 

kinderwens

Kinderwens

verloskundigen zorg

Zwangerschap

bevalling almere

Bevalling

kraambed

Kraambed

verloskundigen zorg nacontrole

Nacontrole

miskraam

Miskraam

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak

 

 

 

icoon-cadeau Schrijf je in bij Het Geboorte-atelier en ontvang ons unieke QuickStart borstvoeding consult