Hier heb je de mogelijkheid om ons allerlei soorten vragen te stellen. Bijvoorbeeld advies over hoe je gezond je zwangerschap kunt beginnen, dus als je een kinderwens hebt. Maar ook vragen over bijvoorbeeld voeding, zwangerschap, of iets over de bevalling. Deze vragen zijn dan openbaar op onze website, zodat anderen er ook van kunnen leren. Je kunt, als je dat prettig vindt, een alternatieve naam invullen zodat je anoniem blijft. Voor persoonlijke vragen kun je ons zelf benaderen.

 1. liesbeth boormans
  6 jaar ago Beantwoorden

  Beste medewerker,

  Ik ben docente biologie en behandel in Havo 5 de bloedgroepen en de rhesusfactor. Een moeder die rhesusnegatief en een kind draagt dat positief is kan problemen verwachten. Zeker bij de 2e zwangerschap. De theorie is me duidelijk, maar hoe komt een vrouw te weten welke bloedgroep ze heeft.
  Krijgt elke zwangere vrouw een bloedtest, om dit te weten te komen?
  Is bloedtesten een standaardprocedure bij zwangere vrouwen? Dat zou ik graag willen weten.
  Ik wacht uw antwoord af.
  Vriendelijke groet
  Liesbeth Boormans

  • Beste Liesbeth,

   Wat een goede vraag!
   Het is inderdaad zo dat elke zwangere vrouw in het 1e trimester een standaard bloedonderzoek krijgt aangeboden. Dat bestaat uit onderzoek naar ijzer en suiker, maar ook andere zaken zoals de bloedgroep, rhesusfactor (D en c), antistoffen, hepatitis B, HIV en lues (syfillis).
   Als een zwangere geen rhesus D factor heeft, controleren we bij 27 weken zwangerschap wat de rhesusfactor van de baby is. Als het kindje wel de rhesus D factor heeft, bestaat er kans op ontwikkeling van antistoffen bij de moeder tegen de rhesus D factor. Omdat te voorkomen krijgt zij bij 30 weken zws en na de bevalling een injectie (anti-D).
   In geval van de rhesus c wordt er bij 27 weken zws gekeken of de moeder antistoffen heeft hiertegen, dus er wordt niet naar de rhesus c factor van de baby zelf gekeken. Als er antistoffen zijn worden die vervolg, om te kijken of die stijgen. Als dat zo is krijgt de zwangere uitgebreide onderzoeken om te kijken of de antistoffen het bloed van de baby afbreken. Als er bij 27 wk geen antistoffen zijn, is hier geen risico op.

   Dus toch een klein beetje theorie 🙂
   Hopelijk is dit het antwoord op je vraag!

 2. Alissa
  6 jaar ago Beantwoorden

  Goedemorgen, ik ben afgelopen dinsdag op controle geweest bij Angelique en zij vertelde mij dat er een uitzetlijst van jullie online staat met wat ik allemaal nodig heb maar ik kan deze niet vinden. Zouden jullie deze lijst naar mij willen mailen?

  Alvast bedankt!

  Gr. Alissa

  • Beste Alissa,

   Onder ‘Onze Zorg’ –> ‘Bevalling’ zie je een kopje ‘Wat zet je klaar?’ staan, daar kun je ons lijstje vinden. Zaken zoals bijvoorbeeld een navelbandje zijn trouwens niet meer nodig, hoewel je het nog vaak op het internet tegenkomt.

Laat je bericht achter

We vinden het erg leuk als je wat schrijft!

Write your feedback *

Name *