TIPS VOOR AANSTAANDE VADERS

Hieronder een paar handige tips voor mannen die vader worden (maar vooral ook partner zijn van een zwangere vrouw).

Tip 1: laat zien dat je begrip hebt voor je partner
Je zwangere partner steunen. Hoe? Door kleine dingen te doen. Door kleine dingen te zeggen. Of door kleine of grote dingen juist niet te doen. Maak eens een complimentje, vraag haar of ze een ijsje (of een frikandel speciaal) wil, koop een bosje bloemen voor haar of vraag haar welke taken in de huishouding jij van haar kunt overnemen. En probeer je eigen onhebbelijkheden negen maanden tot een minimum te beperken. Dat scheelt echt.

vaders

Tip 2: ga mee naar controles bij de verloskundige .
Je partner zal dat zeker waarderen. Je hoeft niet bij elk bezoek mee (zeker in het laatste deel van de zwangerschap volgen de afspraken elkaar in hoog tempo op), maar de belangrijke ijkpunten in de zwangerschap (de eerste echo, de 20-weken echo) mag je als man eigenlijk niet missen.

Tip 3: toon interesse voor de baby die in haar buik groeit.
Ook hier geldt weer: less is more. Je hoeft dus niet iedere minuut dat jullie samen zijn aan haar buik te friemelen, maar leg wel je hand op haar buik als ze zegt dat de baby aan het trappelen is. Of vraag eens een keer hoe is het met de baby gaat.

Tip 4: doe gerust je eigen ding
Ga lekker voetballen, naar de kroeg of hang een avond zappend op de bank. Je partner heeft ook zo haar rustmomentjes nodig. Gun haar dat. Als je daarnaast ook andere activiteiten oppakt, zoals klussen in de kinderkamer, verzekeringen en andere financiële rompslomp regelen, maak je haar vast helemaal blij.

Tip 5: blijf je partner als vrouw zien
En dus niet alleen als ‘mama to be’. Dat vindt zij ook fijn. Als ze zichzelf minder mooi vindt, hoef je echt niet iedere dag te roepen hoe prachtig ze is, maar zorg bijvoorbeeld dat je zo lang mogelijk leuke dingen onderneemt samen. Ga naar de film, uit eten en ja, laat ook zien dat je nog wel zin in seks hebt met haar. Kies voor dit laatste wel zorgvuldig je momenten uit; enige fysieke toenadering kan soms ook helemaal verkeerd vallen.

Tip 6: geniet van het leven zonder kind
Maar bereid je ook samen met je partner voor op een leven met kinderen. Bezoek eens een kinderwagenparadijs, lees samen een boek over opvoeden of denk na over hoe jullie de eerste weken na de bevalling zullen organiseren. Maak geen militaire strategieën of volledig dichtgetimmerde stappenplannen, maar toon je partner dat je er samen met haar voor wilt gaan.