Ramadan zwangerschap en borstvoeding

Dit jaar valt de ramadan van 18 juni tot en met 17 juli

Volgens de regels hoeft een zwangere vrouw of een moeder die borstvoeding geeft niet te vasten. In dat geval kan zij de periode van vasten later inhalen. Vasten moet dus niet!.

Er is onderzoek gedaan naar het effect van vasten tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van kinderen. Uit deze onderzoeken blijkt dat er aanwijzingen zijn dat vasten in de eerste maanden van de zwangerschap gevolgen kan hebben op het ongeboren kind. Bijvoorbeeld een wat lager geboortegewicht, een hoger risico op een verstandelijke beperking en een kleine afname van de leerprestaties.
Ons advies is dan ook om niet te vasten in de zwangerschap!

Als je zwanger bent en toch gaat vasten is het belangrijk dat je tijdens de uren dat je wel mag eten, na zonsondergang, goed op je voeding let. Eet en drink gevarieerd en gezond. Dus niet alleen zoete hapjes, maar ook groente en fruit.

Borstvoeding en ramadan

Nuttige tips zijn:

* Probeer zelf goed en gevarieerd te eten.
* Drink ’s nachts voldoende vocht. Probeer niet alleen thee maar ook water en/of vruchtensap te drinken.
* Leg je kindje ’s nachts zo veel mogelijk aan. Het kan zijn dat hij hierdoor overdag minder wil drinken.
* Sommige vrouwen vinden het prettig om ’s nachts wat melk af te kolven en dit aan het einde van de dag aan hun kindje te geven.
* Als je kindje al ouder is dan zes maanden – en dus vaste voeding krijgt – kun je overwegen dit overdag te geven.
Het blijft belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en bij borstvoeding ook naar je kindje te kijken. Voel je je goed? Is je kindje alert en tevreden? Als je twijfelt aan je eigen gezondheid of die van je kindje, bespreek dit dan direct met je arts.