NPV en Siriz starten onderzoek 20 wekenecho

De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en Siriz, een hulporganisatie bij (onbedoelde) zwangerschappen, houden tussen 25 februari 2015 en 17 april 2015 een peiling naar de kennis, houding en ervaringen van (zwangere) vrouwen met de 20 wekenecho.

Met het onderzoek willen de organisaties inzicht krijgen in de keuzeafwegingen van deze vrouwen en het doel en effect van de 20 wekenecho. Hiermee willen ze o.a. een bijdrage leveren aan de effectiviteit van de informatievoorziening voor en na de 20 wekenecho.

Invoering 20 wekenecho

Sinds 1 januari 2007 hebben alle zwangere vrouwen de mogelijkheid tot een 20 wekenecho. Motivaties voor de invoering van deze echo waren:

  • de voorbereiding op mogelijke afwijkingen
  • de behandelmogelijkheid in de baarmoeder bij afwijkingen
  • de mogelijkheid tot zwangerschapsafbreking tot 24 weken.

Onderzoek

Tot nu toe is er weinig onderzoek gedaan hoe de 20 wekenecho in de praktijk werkt. Wordt het ingezette beleid gehaald of zijn er ongewenste neveneffecten? Welke redenen dragen vrouwen aan om te kiezen voor een 20 wekenecho? En welke impact heeft deze echo (gekregen) in het leven van zwangere vrouwen? De NPV en Siriz willen u vragen of u deze vragenlijst wilt invullen als u na 1 januari 2012 zwanger bent (geweest). De vragenlijst is via deze link in te vullen: http://npvzorg.directresearch.nl/