In het kraambed zul je ons ook nog regelmatig zien. In de regel komen wij nog drie of vier keer bij je thuis voor de kraambedcontroles. Als er bij de laatste controle toch nog problemen zijn, breiden we de visites uit. Onze kraamvisites zijn er voor bedoeld om de gezondheidstoestand van moeder en kind te controleren, zo nodig de voeding van de baby aan te passen en vooral ook om nog eens over de bevalling na te praten en vragen te beantwoorden.

De kraamverzorgster

De kraamverzorgster is er om te assisteren bij de thuisbevalling en om tijdens het kraambed de medische controles van moeder en kind uit te voeren. Deze controles worden opgeschreven en bijgehouden in een zorgdossier, zodat wij tijdens onze kraamvisites snel kunnen zien hoe het met jullie gaat. Voor een goede zorg van onze kant is bij de thuisbevalling en in het kraambed een kraamverzorgster onmisbaar. Op de dagen dat wij niet langs komen, of een bevalling hebben, worden de controles gewoon door de kraamverzorgster gedaan en overlegt zij bij twijfel met ons over het te voeren beleid.

Koortslip

Het hebben van een koortslip (met vocht gevulde jeukende blaasjes op de lip) is in het kraambed erg gevaarlijk voor de baby. De veroorzaker van een koortslip is een virus (Herpes). Dit zal op momenten van verminderde weerstand actief worden. Een eventuele besmetting kan een baby ernstig ziek maken. Indien de koortslip een blaasje is, moet je je aan de volgende adviezen houden:

  • Kus de baby niet.
  • Ga in deze periode extra hygiënisch te werk (veel handen wassen, vaak schone kleren).
  • Wees voorzichtig met bezoek met een koortslip. Stel dat bezoek zo mogelijk uit tot de koortslip over is.

Geboorteaangifte

Aangifte van de geboorte doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de geboorteplaats. Dit moet binnen 3 werkdagen na de dag van de geboorte. Als de geboorte-aangifte niet binnen 3 werkdagen gedaan kan worden, is het noodzakelijk telefonisch overleg te plegen met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00u, donderdagavond van 18.00-20.00u en zaterdag van 10.00-15.00u (april-juli). Bij de aangifte moet je een identiteitsbewijs, zoals een geldig reisdocument of rijbewijs, meebrengen. Als je niet getrouwd bent, neemt je het bewijs van erkenning voor geboorte mee. Wanneer je getrouwd bent neem je het trouwboekje mee, jullie zoon of dochter kan dan in het trouwboekje worden bijgeschreven. Ben je alleenstaand, dan mag diegene die bij de bevalling aanwezig was je kindje aangeven met jouw toestemming.