FEITEN EN FABELS OVER ZWANGERSCHAP

FABEL: Sporten is slecht voor je kindje als je zwanger bent
FEIT: Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat wanneer aankomende moeders sporten, zij een grotere kans hebben op een gezonde en niet te zware baby. Maar niet alle sporten zijn verstandig, avontuursporten als bungeejumpen en parachutespringen, teamsporten, en sporten waarbij je kans hebt te vallen zoals paardrijden, vormen een te groot risico voor de baby.

FABEL: Seks kan schadelijk zijn voor de baby
FEIT: Je kind kan geen schade oplopen door seks. Soms kun je na een orgasme een harde buik krijgen, die een poosje aanhoudt. Maar ook daar hoef je niet van te schrikken.’ Even onder de warme douche of in een warm bad kan dan ontspanning geven. Als je vliezen zijn gebroken kun je beter geen seks hebben in verband met gevaar op een infectie.

FABEL: Borstvoeding is een goede anticonceptie
Borstvoeding werkt niet als anticonceptie! De kans is wel iets kleiner. Lactatie, de afscheiding van melk uit de borstklieren, zorgt er namelijk dat de ovulatie wat wordt onderdrukt.

FEIT: Overgewicht bemoeilijkt de zwangerschap
Overgewicht is niet alleen ongezond voor je, het bemoeilijkt helaas ook je zwangerschap. Je hebt onder andere meer kans op een miskraam, een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en het is moeilijker om een ruggenprik te zetten. Dus streef voor je zwangerschap naar een gezond gewicht. Wij kunnen je hierbij helpen!

FEIT: Een slecht gebit zorgt voor vroeggeboorte
Als je een slecht gebit hebt met tandvlees problemen, heb je een verhoogd risico op een vroeggeboorte. De kans ligt namelijk drie tot zeven keer hoger dan bij een gezond gebit. Ga daarom voor je zwangerschap nog naar de tandarts voor een controle. Ben je voor de zwangerschap niet naar de tandarts geweest? Doe dit dan zo rond de veertien tot vijftien weken.
fabelsFABEL: De vorm van de buik verklapt of het een jongen of een meisje wordt
Dat je aan je uiterlijk, de vorm van je buik of je eetpatroon zou kunnen zien wat het wordt – een jongen of een meisje – zijn echte fabels. Je kunt geen invloed uitoefenen op de geslachtsbepaling van je kind. Het geslacht van de baby is bepaald bij de conceptie. Jongens zijn misschien wat groter, maar dat heeft geen invloed op de manier waarop ze in de baarmoeder liggen. Dit hangt meer af van de moeders baarmoeder dan van het geslacht van de baby.

FABEL: Meer kans op een keizersnee als je moeder die ook heeft gehad.
Nee, jij hebt geen extra kans op een keizersnede als je moeder er een heeft gehad. Elke zwangerschap en geboorte is anders. Je hebt een kans van één op twintig dat je een keizersnede krijgt in Nederland.

FEIT: ‘s Nachts bevallen is beter
Feit. Uit onderzoek blijkt dat een bevalling ’s nachts beter en sneller gaat. Een kindje dat in de nacht is geboren schijnt minder te maken te krijgen met complicaties. Dit geldt vooral bij een eerste kind.

FABEL: Je mag geen sushi eten als je zwanger bent
we kunnen veel zwangeren blij maken, je mag wel sushi eten als het maar vers is!!