EEN BROERTJE OF ZUSJE ERBIJ

Wij betrekken altijd de oudere kinderen bij de controles op de praktijk door ze mee te laten helpen met het voelen naar de baby maar ook te helpen met naar het hartje luisteren. Op deze manier voelen zij zich erbij betrokken en is het ook leuk om naar een controle te gaan. Dus neem gerust de kinderen mee! Hieronder nog wat tips hoe om te gaan als er een broertje of zusje bij komt

Als je opnieuw zwanger is het belangrijk de oudere kinderen voor te bereiden op de komst van de nieuwe baby. Er gaat immers veel veranderen in het leven van je kleine. Straks is er opeens een baby in huis en is je oudste niet meer het enige kindje. Dit kan een hoop onrust en onzekerheid opleveren. Je kunt dat voor een groot deel ondervangen door je kind goed voor te bereiden op wat komen gaat.

ZWANGERSCHAP EN BEVALLING

Het is moeilijk te vatten voor een klein kind dat er zomaar opeens een baby in mamma’s buik terecht is gekomen, die groeit en er over een tijdje uit zal komen. Het ligt een beetje aan de leeftijd van je kind wat je moet gaan uitleggen en tot in welk detail. Terwijl de hele kleintjes die dikke buik en vermoeide mamma gewoon als feit accepteren zullen sommige wat oudere en nieuwsgierige peuters willen weten waarom er nou opeens een baby in mamma’s buik zit, wanneer die eruit gaat komen, en misschien ook wel zeker willen weten dat zoiets engs niet in hun eigen buikje kan komen!

WAT MOET JE VERTELLEN EN WANNEER?

Begin met vertellen als je kind zou kunnen merken dat er wat aan de hand is. Meestal is dat als je buik dikker begint te worden en je vaker op consult bij ons komt. Maar misschien moet je door gezondheidsproblemen al veel eerder in de zwangerschap aan je peuter uitleggen wat er aan de hand is, of wil je je kind erbij betrekken voordat je het nieuws aan anderen gaat vertellen. Hoe jonger het kind, hoe langer je er mee kunt wachten om het te vertellen.

Houd het verhaal simpel. Vertel wat je kind verwachten kan. Dus eerst een mamma met een buik die steeds dikker wordt, dat er een baby komt en wat dat voor hem betekent. Misschien moet jij even naar het ziekenhuis, misschien gaat hij een nachtje bij oma logeren? Zeg niet dat hij een leuk broertje of zusje krijgt om mee te spelen, want dat duurt nog zo lang! Eerst is het vooral een kleine, soms huilende baby, die veel slaapt en veel drinkt uit flesjes of uit mamma’s borst en aandacht nodig heeft.